Hipnoza si hipnoterapia

Imaginea curenta asupra hipnozei este una distorsionata in momentul in care este discutata de catre oameni din afara domeniului. La aceasta perceptie au contribuit mult filmele si povestile, care au indus idei gresite, facandu-i un defavor acestei ramuri a psihologiei.

Hipnoza se bazeaza pe puterea sugestiei, unii pacienti fiind mai putin sugestibili decat altii. De aceea, terapeutii aleg ideile care vor fi sugerate in timpul sedintei impreuna cu pacientul, pentru ca acesta sa fie mai usor de convins. Astfel, acesta va lucra la modul cum creierul tau lucreaza, schimband comportamente, perceptii, ganduri si sentimente.

Starea de hipnoza se caracterizeaza printr-o concentrare foarte mare la cuvintele terapeutului si ignorarea altor stimulti din mediul exterior. Astfel, el poate introduce in inconstientul tau idei noi, facandu-le o parte a propriei gandiri. Sedinta va lua sfarsit dupa ce terapeutul va va ghida inapoi spre starea lucida.  Pe parcursul hipnozei, vei avea controlul total al propriei persoane, vei putea auzi ce se intampla in jurul tau, vei putea vorbi, te vei putea misca si vei putea iesi din acaesta stare oricand doresti. De aceea, hipnoza functioneaza doar atunci cand pacientul si-o doreste cu adevarat.

Trebuie sa retii ca hipnoza este un instrument si nu o terapie in sine. Nimeni nu va incerca sa te hipnotizeze inca de la prima sedinta si aceasta are sa se recomande ca paret a unui tratament, nu ca rezolvare de sine statatoare a unei probleme.

 

Ce simti in timpul hipnozei?

Din punct de vedere fizic, hipnoza are un efect relaxant extraordinar de puternic. Astfel, se vor reduce bataile inimii, tensiunea msuculara, consumul de oxigen si temperatura corporala, la nivele asemanatoare cu cele la care se afla atunci cand dormi.

Sistemul nervos autonom va avea grija sa regleze functiile inimii, plamanilor si a celorlalte organe, fapt acre a condus la descoperirea faptului ca anumite cuvinte au putere de influenta asupra organelor in starea de hipnoza. Daca ar fi sa o spunem plastic, putem afirma ca hipnoza este metoda prin care folosim mintea ca sa controlam trupul.

Vei avea controlul a ce faci in permanenta, ins adaca intr-adevar iti doresti sa fii hipnotizat, te vei concentra pe cuvintele terapeutului, urmandu-i sfaturile si sugestiile. Poti reveni din aceasta stare oricand simti un disconfort sau cand doresti ca sedinta sa se incheie. In general, terapeutul este cel care vorbeste in timpul unei sedinte de hipnoza si nu pacientul. Ceea ce spune pacientul se obtine doar daca in prealabil a existat un acord al acestuia de a dezbate acea problema. Asta deoarece secretele unui om sunt irelevante atunci cand se doreste schimbarea unui obicei, asadar nu va incerca nimeni sa le afle.

 

Cine poate fi hipnotizat?

Oricine poate fi hipnotizat, daca isi doreste acest lucru. Insa nu terapeutul este cel care o face, ci el doar iti creeaza cadrul prielnic pentru ca tu sa traiesti transa hipnotica, apoi te ghideaza prin ea. Resursele pe care le vei folosi pentru a crea acest cadru sunt propria imaginatie si creativitate.

Hipnoza este un proces de disociere intre partea constienta si cea inconstienta a mintii noastre. Traim in permanenta astfel de procese, asa cum se intampla atunci acnd citim o carte buna si uitam de tot ceea ce ne inconjoara sau cand ne uitam la un film si simtim frica, in momentele tensionate, fara sa existe un stimul real si fara a avea de ce sa simtim acele emotii. Astfel, prin acest proces se usureaza accesul la resursele inconstientului, permitand constientului sa descopere ceea ce se afla in interiorul lui. Daca acest lucru nu este dorit, nu vei putea fi hipnotizat.

 

La ce ajuta hipnoza?

Hipnoza este instrumentul ideal pentru a fi folosit daca vrem sa uitam sau sa ne amintim intamplarile din viata noastra. Ea se foloseste pentru a afla cauzele unor comportamente, daca acest lucru nu este posibil prin discutie si pentru a le elimina, daca acest lucru este dorit.

De asemeni, hipnoza este foart des folsoita in aczul viciilor, rpecum dependentele de alcool, tutun sau alte tipuri de substante. Atunci cand pacientul doreste sa renunte la aceste obiceiuri cu adevarat, cateva sedinte de hipnoza sunt suficiente pentru ca acest lucru sa se intample. In alte tari, hipnoza este folosita in locul anesteziei in operatiile usoare, precum extragerile dentare sau activitati chirurgicale la nivelul pielii.

Daca la baza unei boli fizice a stat un mecanism psihologic ce a declansat-o, se poate folosi hipnoza pentru a o trata. Exemple de astfel de boli sunt ulcerul gastric, tulburarile cardiovasculare, colecistele, sindromul de colon iritabil, etc. In bolile grave, precum cancerul, aceasta poate ajuta la un nivel mai scazut, pentru a ajuta pacientul sa faca fata durerii, sa isi gaseasca motivatia de a lupta si urma tratamentul, de a isi stimula imunitatea.

 

Cum functioneaza hipnoza?

Exista o multitudine d eteorii acre au incercat sa explice hipnoza. Prima care a aparut ii apartine chiar inventatorului ei, Franz Anton Mesmer, si care se numea magnetismul animal, sustinand ca exista un fluid care merge din corpul hipnotizatorului in cel al pacientului. Desigur, existenta acestui lichid a fost infirmata, insa nu s-a putut infirma existenta hipnozei. Multi ani dupa aceea, hipnoza a fost considerata ca fiind un simptom al isteriei si aceasta teorie fiind infirmata, impreuna cu boala cu care era asociata.

S-a aratat ca undele alfa specifice hipnozei se gasesc atat in starea de meditatie din yoga, cat si inainte de inducerea somnului, fiind o stare de veghe relaxata. Astfel, s-a infirmat si teoria conform careia aceasta ar fi un tip de somn. Au mai luat nastere multe alte teorii, insa a ramas in picioare doar cea comportamentala, in care motivatia si atitudinea pacientului joaca roluri cruciale. Daca acesti factori exista, este favorizata susceptibilitatea si se poate induce hipnoza. Totusi, dupa cum ne-a invatat istoria, nu credem ca aceasta este explicatia cea mai buna a terapiei acesteia.

Rating out of 1 review

One Comment

  1. Fisamedicala
    Fisamedicala

    O super carte referitoare la hipnoza este Autohipnoza lui Bernard Raquin

    4 aprilie, 2017 at 12:45 Reply

Leave a Reply