Skip to main content

Știri

Palatul Galben din București se redeschide cu o expoziție despre viitorul său cultural

Palatul Galben din București se redeschide cu o expoziție despre viitorul său cultural

By Bucharest Team

  • NEWS
  • 28 JUL 25

Fosta clădire a Primăriei Sectorului 1 din Piaţa Amzei, cunoscută în perioada interbelică drept Palatul Galben, şi-a redeschis uşile publicului prin vernisajul expoziţiei „deGalben” – un prim pas în transformarea sa într-un centru cultural şi social activ, dedicat comunităţii bucureştene. Evenimentul marchează debutul concret al unei iniţiative de reconversie urbană fără precedent: transformarea unui fost spaţiu administrativ în hub creativ, prin colaborarea dintre Primăria Sectorului 1, Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Bucureşti.

 Expoziţia prezintă propunerile arhitecturale înscrise în apelul de idei „Un centru pentru noi începuturi”, inclusiv proiectul câştigător realizat de studioul alt.Corp, şi funcţionează ca un preview al viitorului Centru de Inovare Urbană Piaţa Amzei. Mai mult decât o selecţie de planuri şi randări, „deGalben” aduce în prim-plan o nouă viziune asupra modului în care spaţiile urbane pot fi recuperate, activate şi puse în slujba creativităţii şi a comunităţii.

 În cadrul vernisajului au avut loc şi cinci intervenţii din partea reprezentanţilor instituţionali şi creativi implicaţi în proiect, care au evidenţiat rolul acestei transformări urbane şi simbolica redeschidere a Palatului Galben.

 „Este meritul dumneavoastră, al întregii comunităţi care va rezista şi rezistă, aş zice eu, de când s-a înfiinţat această clădire, de când a funcţionat aici primăria locală şi centrul cultural comunitar. Şi iată că spiritul a fost păstrat. Obligaţia pe care ne-o dă arhitectura zonei este de a o pune în valoare”, a declarat George Tuţă, primarul Sectorului 1.

 Referindu-se la potenţialul creativ al spaţiului, acesta a adăugat: „Cel mai important este că ne dorim să avem – şi asta nu putem s-o facem noi – o comunitate de oameni creativi, de oameni care dezvoltă o industrie creativă care este din ce în ce mai recunoscută la nivel mondial. Dacă am organiza o expoziţie cu premiile pe care le au oamenii care lucrează în industriile creative, nu cred că ne-ar fi suficient spaţiul pentru a le expune.”

 Emil Ivănescu, preşedintele OAR Bucureşti a subliniat valoarea parteneriatului şi caracterul unic al transformării: „Când domnul primar al Sectorului 1 mi-a povestit de iniţiativă, am zis instantaneu că trebuie să fim aici şi să o sprijinim, pentru că este primul spaţiu din Bucureşti, administrativ, care se transformă în spaţiu cultural şi creativ. Cred că şi în România e printre primele iniţiative de acest fel. Vorbim despre patrimoniu, vorbim despre istorie şi, în acelaşi timp, vorbim despre lucruri extrem de contemporane, moderne, pentru oamenii de acum. Cred că e prima oară când, în paşi mărunti, cu resurse bine gândite, că se pot face acţiuni de impact maxim”. 

 „Noi, din 2016, am început să discutăm despre rolul zonei Pieţei Amzei şi despre posibila funcţiune şi omenire a clădirii. Niciodată nu ne-am imaginat că am putea discuta despre acest proiect – despre zona Piaţa Amzei – din interiorul acestei clădiri”, a afirmat Andrei Borţun, preşedinte The Institute. 

 Echipa câştigătoare alt.Corp a vorbit despre motivaţia din spatele amenajării expoziţiei: „Faptul că aici se va întâmpla centrul cultural este o nuanţă a iniţiativei primăriei. Şi cel mai important este că această clădire va deveni spaţiu public şi că Piaţa Amzei va revendica spaţiul. Şi e semnul că un spaţiu public nu înseamnă neapărat aer liber – spaţiul public poate să aibă şi pereţi, şi ferestre înalte, şi planşee casetate”. 

 Expoziţia poate fi vizitată până în 17 august, de luni până vineri, între orele 10:00 şi 20:00. 

 Evenimentul şi-a propus nu doar să prezinte publicului propunerile arhitecturale, ci şi să invite la reflecţie asupra modului în care spaţiile publice pot fi reactivate în folosul comunităţii şi al vieţii culturale urbane. Vernisajul a reunit arhitecţi, reprezentanţi ai administraţiei locale, membri ai comunităţii creative, lideri de opinie, jurnalişti şi cetăţeni interesaţi de viitorul Bucureştiului.

Proiectele premiate

 Apelul de idei a premiat următoarele proiecte:

 Premiul I: alt.Corp – arh. Alexandru-Cristian Beşliu, arh. Octavian Bârsan, arh. Cosmin O. Gălăţianu, arh. Cosmin Georgescu, arh. Andrei Theodor Ioniţă

 Premiul II: arh. Anca Diana Popescu şi arh. Sorin Vladimir Popescu (atelierform.eu)

 Premiul III: arh. Ruben Pintea, împreună cu arh. Alexandru Ambrosa şi arh. Dragoş Andrei-Măzărîanu

 În total, în competiţie au fost înscrise 21 de propuneri arhitecturale, reflectând o diversitate de perspective privind regenerarea urbană şi valorificarea patrimoniului.

deGALBEN – un preview pentru viitor

 Expoziţia marchează începutul unei serii de iniţiative de reactivare a Pieţei Amzei şi a fostei clădiri administrative din Amzei nr. 13. Spaţiul expoziţional – denumit Sala paşilor pierduţi în cadrul proiectului arhitectural va fi transformat într-un centru destinat expoziţiilor, evenimentelor şi dialogului cultural, în cadrul viitorului Centru de Inovare Urbană Piaţa Amzei.

 Expoziţia „deGalben” face parte din proiectul Cartierul Creativ, prezentat de Banca Transilvania, susţinut de Primăria Sectorului 1. Cartierul Creativ este o iniţiativă The Institute ce urmăreşte regenerarea urbană prin activarea industriilor creative şi a comunităţilor locale. Totodată, expoziţia marchează prima colaborare publică între Primăria Sectorului 1, OAR Bucureşti şi The Institute, cu sprijinul studioului de arhitectură studio Alt.corp (arh. Alexandru-Cristian Beşliu, arh. Octavian Bârsan, arh. Cosmin O. Gălăţianu, arh. Cosmin Georgescu, arh. Andrei Theodor Ioniţă), autorii proiectului care a obţinut Premiul 1. Cartier Creativ este un proiect The Institute, prezentat de Banca Transilvania, susţinut de Primăria Sectorului 1.

 Amzei face parte din iniţiativele şi demersurile semnate de Cartierului Creativ, un proiect de poziţionare şi de regenerare urbană, un ecosistem creativ în centrul Bucureştiului, o iniţiativă The Institute, care îşi propune valorificarea şi potenţarea industriilor creative şi a organizaţiilor şi proiectelor culturale din această zonă, din dorinţa de a contribui la creşterea calităţii vieţii şi din speranţa că poate contribui la schimbarea naraţiunii Bucureştiului, prin expunerea, promovarea şi dezvoltarea scenei şi a efervescenţei creative locale.

 Scris de News.ro | 28 iulie 2025, 12:16

Evenimente viitoare

Teatru și Cinema

Magnolia

-